.

14 december 2009

TACK!!!

I lördags hade vi inflyttningsfest!

Herregud vad roligt jag hade! Kan ju bara hoppas att alla andra hade lika trevligt som jag.
Jag hade gjort julgodis i 4 dagar innan för att hinna. Ja nu var det inte massor av godis utan det tog sån tid för efter varje moment fick jag ju vila mina händer…
Nille hade gjort Gulaschsoppa till ett helt regemente och nu kommer vi äta detta tills vi får skörbjugg! Hahaha…

Vi hade bjudit ihop 60 av våra vänner och våra familjer. Vi blev 25 till slut och tur var väl det för det var trångt och svettigt.
När man samlar ihop människor så som aldrig träffats förr kan det bli hur som helst och vi hade tur. Alla verkade trivas och pratade med varann över alla gränser.

Nille och jag insåg vilken skatt vi har!
Inte alla människor är förunnade så fina vänner och då kom inte ens hälften av de vi bjudit och dessutom fick vi ju sätta gränsen någonstans.

Detta blev så lyckat att vi bestämde oss för att ha en stor sommarfest också!
Vi ses igen i juni?

Strax innan alla kom var jag ute och tände levande ljus utanför huset. Eftersom vi bor i slutet av byn har vi lite utsikt ner mot Billdals park.

Så här vacker solnedgång var det på självaste lusseafton.
Fläckarna på bilden är faktiskt snöflingor som började singla ner och som bara höjde Bullerbykänslan!

En fru till en av våra vänner är livrädd för katter så vi släppte ut dem tidigt för att de skulle hinna springa av sej innan vi var tvungna at stänga in dem men icke….
Det var ju snö ute för första gången och det var ju kallt om tassarna!

När alla hade ätit var det dags att leka lite. Är man klipp & klistra utbildad så plågar man sina vänner med sånt!



Tävlingen gick ut på att bygga ett torn av ballonger. Alla blev indelade i lag och satte igång efter bästa förmåga. Jag njöt av att se hur vänner som inte kände varann sen innan blåste ballonger och tejpade. En del på fullaste allvar och en del bara skrattade.


Snyggt torn!
I detta lag hade ”ingenjörskonsulterna” hamnat av en slump. Dock är det ett fuskbygge. Eller nja… jag var kanske inte helt tydlig i mina instruktioner om HUR man fick tejpa. Som tur var vann ett annat lag som hade ett högre torn.

Grattis Lag Hallteam!



Många, många bad om recepten till godiset så här kommer de.



VIT ISCHOKLAD

ca 65 stycken
Ingredienser:
250 g vit choklad
125 g kokosfett
¼ dl Florsocker
Gör så här:
  1. Dela chokladen i bitar och lägg den tillsammans med fett och florsocker i en skål och smält över vattenbad.
  2. Rör om och häll upp i formar.


ROCKY ROAD
12 kakor

Ingredienser:
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows (Ahlgrens julgranar)
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här:

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.


MARSCHMALLOWKLUBBOR
Ingredienser:
Marshmallows
Grillpinnar
Choklad
ev strössel, nötter, cocos eller vad man nu tycker om
.
Gör så här:
  1. Smält chokladen.
  2. Blanda ev i hackade nötter.
  3. Stick grillpinnen i marshmallowsen, doppa i chokladen.
  4. Strö på ev strössel, eller rulla i cocos.
  5. Låt stelna ståendes (i ett rivjärn t ex).


KANDERADE ÄPPLEN

Ingredienser:
8 små, röda äpplen
8 blompinnar i trä
Lag:
3 dl Strösocker
1 1/2 dl vatten
1 msk glykos (säljs på apotek)
Gör så här:
  1. Avlägsna skaft och blomfästen från äpplena.
  2. Torka av dem noga och stick en blompinne genom varje äpple från blomfästet till skaftet.
  3. Smörj ett bakplåtspapper med olja.
  4. Blanda strösocker, vatten och glykos i en kastrull och koka på svag värme tills sockret har löst sig.
  5. Höj därefter värmen så att lagen kokar häftigt.
  6. Kontrollera om lagen är färdig genom att doppa en pinne i lagen och hålla den under rinnande kallt vatten – lagen är färdig om den stelnar och blir hård.
  7. Doppa äpplena i den varma lagen.
  8. Snurra äpplena ovanför kastrullen tills all överflödig lag har runnit av.
  9. Ställ äpplena på det smorda bakplåtspapperet och låt lagen stelna.
  10. Vill du kan du doppa äpplena i choklad och cocos eller annat.


CORNFLAKES CRISPS
Receptet ger cirka 43 bars.
Ingredienser:
100 g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1 l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här:

1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.
3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.
6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).



KOLAFYLLD CHOKLAD

ca 25 st i små folieformar
Ingredienser:
100 g ljus choklad
Kola1 dl vispgrädde
1/2 dl Ljus Sirap
1/2 dl Strösocker
1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak

Gör så här:
  1. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.
  2. Glasera insidan av 25 små folieformar med chokladen.
  3. Blanda vispgrädde, strösocker och flor med chokladsmak i en glasskål som tål mikrovågsugn.
  4. Koka smeten på 600 W i 5 minuter.
  5. Rör om och låt koka i ytterligare 2-3 minuter.
  6. Kyl ned smeten något och fördela den i formarna.
  7. Täck med smält choklad.
  8. Du kan även tillaga kolan i en kastrull på spisen under omrörning i ca. 30 minuter.

CHOKLADGODIS


Ingredienser:
100 g Smör

25 vita marshmallows eller sega "sockerbitar"

3 dl strösocker

2 dl vispgrädde200 g mörk blockchoklad

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Klipp itu alla marshmallows och lägg dem i kastrullen.
  3. Tillsätt socker och grädde och koka på svag värme under omrörning ca 10 min.
  4. Ta kastrullen av värmen.
  5. Bryt chokladen i bitar lägg sedan ner dem i kastrullen och rör om så att chokladen smälter.
  6. Häll upp smeten i en långpanna klädd med smörat bakplåtspapper, 20 x 30 cm. Låt den stelna.
  7. Skär ut fyrkantiga bitar.


Åter igen TACK för en trevlig kväll!!

Puss & Kram







2 kommentarer:

Pernilla sa...

Tack snälla själv för en helt fantastiskt trevlig kväll! Mycket god mat och dryck. Hälsa gubben så gott och kram på er båda.
P.s. Recept på välkomstdrinken önskas.D.S.
Kram igen. Pernilla

Monica sa...

Så ledsen att jag fick förhinder till eran fest,Fina bilder! Å tack för goda recept. . nu skall här bakas!
Kramar i massor. Hoppas vi ses snart.